Bestellen
Henk ten Have

Bioethiek zonder grenzen

Mondialisering van gezondheid, ethiek en wetenschap

Bioethiek zonder grenzen

Meer dan de helft van de nieuwe geneesmiddelen wordt tegenwoordig uitgetest in ontwikkelingslanden. Eén op de tien nieren die in de wereld getransplanteerd worden, is afkomstig van arme mensen die hun organen verkopen. Bijna tachtig procent van alle bijzondere natuurlijke hulpbronnen, van belang voor de innovatie van voedsel en medicamenten, ligt in het zuiden van de wereld, terwijl omgekeerd het noorden 97% van alle patenten op nieuwe producten bezit. Maar ontwikkelingslanden hebben geen ethiekcommissies, wetgeving of toezicht om medisch onderzoek en zorg in goede banen te leiden.

 

Bioethiek zonder grenzen beschrijft de nieuwe wereld van de mondiale bioethiek aan de hand van persoonlijke ervaringen van de auteur, contacten in het veld en literatuur. Vanuit mondiaal perspectief moet de discussie over ethische aspecten van medische zorg, wetenschap en onderwijs zich op nieuwe thema’s richten: commercialisering van medisch onderzoek, uitbuiting van proefpersonen met name in ontwikkelingslanden, orgaanhandel, braindrain en migratie van zorgwerkers, biodiversiteit, biopiratisme en benefit sharing, bio-industrie en de ethiek van voeding, wetenschappelijk wangedrag, belangenverstrengeling en wetenschapsethiek. De auteur heeft ook aandacht voor de internationale dimensie van ethiek en wetenschap: de relatie tussen islam en bioethiek, de vraag wat bioethiek betekent in Afrika, en wat de invloed is van de farmaceutische industrie op zorg, wetenschap en onderwijs.

 

Henk ten Have is vanaf augustus 2010 werkzaam als hoogleraar en directeur van het Centrum voor Gezondheidszorgethiek aan Duquesne Universiy in Pittsburgh in de Verenigde Staten. Tot die tijd was hij directeur van de afdeling voor ethiek van wetenschap en technologie van UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation) in Parijs. Een van de prioriteiten van UNESCO is de ontwikkeling van ethiek van wetenschap en technologie.


‘Dit boek is een aanrader voor het onderwijs en een “must” voor aanstaande “artsen zonder grenzen”. ’ (Tijdschrift voor Gezondheidszorg & Ethiek, 21 (2011), nr.3, blz. 94-95) 

 

‘Ten Have trekt met veel bevlogenheid en kennis van zaken aan de bel: we moeten breder kijken en kunnen onze ogen niet langer sluiten voor het vele onrecht dat wereldwijd gebeurt.’  (Zin in Zorg, 13 (2011), nr.3, blz. 16)

 

 

  • ISBN 978 90 5625 338 7 
  • Omvang 256 blz 
  • Formaat 16 x 24 cm. 
  • Uitvoering genaaid-gebrocheerd 
  • NUR 740 
  • Prijs €10,00 
Bestellen
Klanten die deze titel bestelden, bestelden ook
Religie. Na de grote verhalen
Ad Willems
Religie. Na de grote verhalen
Zichtbare en onzichtbare religie
Marinus van Uden en Jos Pieper (red.)
Zichtbare en onzichtbare religie