Edith van den Goorbergh en Theo Zweerman

Franciscus van Assisi

Over zijn evangelische bezieling en de betekenis ervan voor onze tijd

Franciscus van Assisi

Hoe boeiend en onmisbaar de verhalen van zijn tijdgenoten ook zijn, nergens komt men de diepste bezieling van Franciscus van Assisi zo goed op het spoor als in zijn eigen geschriften. Die gebeden, gedichten, wijsheidsspreuken, leefregels en brieven vormen een goudmijn voor wie kennis wil maken met zijn door en door evangelische spiritualiteit. Hij laat zich kennen als iemand die door de ontmoeting met Christus voorgoed geraakt en getekend werd. In één woord: als de Godzoeker die zijn medeschepselen als zijn zusters en broeders tegemoet trad. En die door de radicaliteit van zijn navolging van Christus tot op de dag van vandaag een ongeëvenaarde aantrekkingskracht uitoefent.
Dit alles neemt niet weg dat die evangelische uitstraling een ‘vertaling’ vergt naar onze levensomstandigheden. Want de acht eeuwen die ons van hem scheiden, geven ook een brede kloof te zien tussen onze tijd en de dertiende eeuw.
In Franciscus van Assisi is geprobeerd een kleine bijdrage te leveren aan die actualisering van Franciscus’ charisma van vrij gekozen bezitsloosheid, vrijmoedige dienstbaarheid en hoffelijke hoogachting. Wat kan zijn evangelische levenskunst betekenen voor de moderne mens die in een wereld van planning en alomtegenwoordige technologie jaloers zijn vrijheid bewaakt? En die tegelijkertijd niet zelden in het onzekere is over de vraag voor wat of wie hij eigenlijk vrij is.

Edith van den Goorbergh, claris, is lid van de communiteit van de Clarissen te Megen (N.-B.). Zij heeft gepubliceerd over de spiritualiteit van Franciscus en Clara.
Theo Zweerman, franciscaan, is lid van de communiteit van de Minderbroeders te Megen. Hij heeft, naast filosofie, franciscaanse spiritualiteit gedoceerd aan de Katholieke Theologische Universiteit te Utrecht.

 

 

  • ISBN 978 90 5625 157 4 
  • Omvang 260 blz. 
  • Formaat 13,6 x 21,5 cm 
  • Uitvoering ingenaaid 
  • NUR 700 

  • Deze titel is uitverkocht