Bestellen
Marc van der Post

Schijnbaar onbeduidend

De verrassende kanten van het dagelijks leven in een arme volkswijk van Buenos Aires

Schijnbaar onbeduidend

El Jagüel is een volkswijk aan de rand van de enorme agglomeratie van Buenos Aires, de hoofdstad van Argentinië. Op het eerste gezicht stelt El Jagüel niet veel voor. De wijk is lelijk en slordig. Vrijwel alle mensen die er wonen, zijn arm.

Min of meer toevallig kwam Marc van der Post, theoloog en pastor van beroep, daar met zijn gezin begin 2001 wonen. Vanuit de plaatselijke kapel begon hij een pastoraal project. Gebruikmakend van de methodiek van het presentiepastoraat, ging hij als buurman en vrijwilliger het dagelijkse leven met zijn buurtgenoten delen.

In de contacten met de bewoners heeft voor Marc van der Post dat dagelijkse bestaan van zijn buren zich langzaam geopend. Naast geweld, hardnekkige armoede en kwetsbare sociale netwerken ontmoette hij grote gastvrijheid, geloof en liefde voor het leven. Hij is het leven in El Jagüel gaan ervaren als een uitnodiging om zich los te maken van zijn eigen, Nederlandse maatstaven. Liever stelde hij vertrouwen op de eigen kracht en inzichten van zijn buren.

Schijnbaar onbeduidend bevat een diepgaande beschrijving van het leven in zomaar een arme stadswijk op het zuidelijk halfrond. Daarnaast biedt het boek de theologische verwerking van een missionair werker, die een ontwikkeling heeft doorgemaakt van professioneel hulpverlener naar betrokken buurman en vrijwilliger. Daarin ligt de sleutel om anders te leren kijken naar de dagelijkse werkelijkheid van een wijk als El Jagüel. Dit boek biedt bovendien een waardevolle bijdrage aan de huidige discussie in Nederland over wat internationale solidariteit kan beogen.

 

Marc van der Post werkte van 1989 tot 1991 als coördinator bij een dagopvang voor dak- en thuislozen in Utrecht. Van 1991 tot 2001 was hij pastoraal werker, eerst in een parochie in Enschede en daarna in Barranquilla (Colombia).

 

 

  • ISBN 9787 90 5625 326 4 
  • Omvang 240 blz. 
  • Formaat 13 x 21 cm. 
  • Uitvoering genaaid-gebrocheerd 
  • NUR 740 
  • Prijs €7,50 
Bestellen
Klanten die deze titel bestelden, bestelden ook
Niets cadeau
Gerard Visser
Niets cadeau